Bekijk deze e-mail in de browser
Juli 2024
communicatie@vvao.nl

Van het Bestuur

Voorwoord


De zomer is begonnen, tenminste de astronomische zomer. Het weer laat ons helaas nog een beetje in de steek, maar dat kan zomaar veranderen weten we inmiddels.

Want het weer is grillig en onvoorspelbaar geworden, net als de politiek. Oude vertrouwde patronen worden doorbroken, nieuwe zijn (nog) niet duidelijk.
Gelukkig hebben we nog wel steeds een stabiele en robuuste VVAO.

Bij de eigen lokale VVAO-afdeling vinden veel leden vertrouwen en geborgenheid waar ze niet alleen hun interesses kunnen delen, maar ook hun behoefte aan nieuwe kennis en ervaringen en hun zorgen en belangstelling voor de wereld.

Vanuit mijn portefeuille maatschappelijke betrokkenheid volg ik met veel interesse hoe de afdelingen maatschappelijke thema’s op hun agenda zetten.  En het is goed om te zien dat steeds meer afdelingen en besturen hun best doen om naast het bieden van een veilige haven van gezelligheid en gedeelde interesses, zich ook inzetten om met de leden maatschappelijke thema’s te verkennen en te verdiepen. Dat uit zich in lezingen over het slavernijverleden, over de oorlogszucht van Rusland of over duurzaamheid. Maar ook in het oprichten van nieuwe kringen, zoals Vrouw en Werk, - Argus- of Questica- (studie- en discussiekringen) of Beleggerskringen. Sommige afdelingen gaan nog een stapje verder door masterclasses of workshops aan te bieden over leiderschap, burgerparticipatie of duurzaam eten en koken.

De VVAO staat dus niet stil, we blijven ons ontwikkelen om zo verder te groeien. Vandaar het thema Kiemkracht, dat we als jaarthema hebben gekozen. Kiemkracht verwijst naar de wil om verder te groeien, omdat we van binnenuit over de krachten beschikken om dat te realiseren. Kiemkracht veronderstelt echter ook dat we voor de juiste omstandigheden zorgen om verder te kunnen groeien. Dus zorgen voor zichtbaarheid, herkenning en maatschappelijke betrokkenheid. Laten we daar samen verder aan werken samen in het nieuwe seizoen! Fijne zomer, geniet en rust uit.

Roeli Pot, lid HB, portefeuille maatschappelijke betrokkenheid

Agenda

Agenda VVAO-activiteiten

Eerstvolgende activiteiten die open zijn voor leden en introducees:

31 juli
Amsterdam: Fotosafari in Artis. Ga naar website Amsterdam voor meer info en aanmelden.

30 augustus ('s avonds)
Amsterdam: Masterclass Persoonlijk Leiderschap

7 september
Dordrecht: Festiviteiten 70-jarig lustrum

9 september (NVR)
Prinsessendag met als thema AI & Politica

20 september
Amsterdam: (Nieuwe) Leden bijeenkomst & Film Women Don’t Cycle, meer info & aanmelden via Eventbrite. Voor niet-leden 12,50, VVAO-leden gratis met kortingscode.

18 oktober
Arnhem: Bijeenkomst voor ondernemende vrouwen

17 november 
Landelijke activiteit: Women Economic Forum in Haarlem
Thema: Gelijke behandeling van vrouwen op het werk

21 november (NVR)
Congres Veilig in de politiek

Actuele agenda op de VVAO website

Masterclass


Masterclass

“Hoe word ik de held van mijn eigen verhaal en hoe vertel ik dit verhaal?" Dat was de vraag waar de deelnemers aan de Masterclass Personal Branding & Storytelling op 7 juni in Huis van de Wijk in Buitenveldert (Amsterdam) zich over mochten buigen. Ter inspiratie kwamen er tal van voorbeelden voorbij van goede storytellers en verhalen, zoals Jacinda Ardern, Femke Halsema, Linda de Mol en Barbie. Na deze inspirerende sessie mochten de deelnemers zelf aan de slag met het vertellen van verhalen. Van slakken in de tuin tot een sprookje over een meisje dat geen Engels durfde te spreken, de diversiteit aan verhalen was groot. Tot slot kregen de deelnemers de kans om met een speciaal voor deze avond ontwikkeld canvas een echt persoonlijk verhaal te maken en te werken aan hun personal branding.

Aan het eind van de avond waren de deelnemers het over één ding eens: of je nu op je 73ste nog op zoek bent naar een baan, een manier zoekt om je projecten meer onder de aandacht te brengen of die felbegeerde promotie wilt binnenhalen, alles begint met een goed verhaal en daarvoor moet je durven in de spotlight te stappen. Met dat inzicht en een goed gevuld hoofd (en glas wijn) kletsten de deelnemers nog tot laat door in een nabijgelegen buurtkroeg.

Heb je de eerste masterclass gemist? Geen nood! Op 30 augustus vindt de tweede workshop plaats waarin we dieper ingaan op jouw leidende principes, hoe deze een rol spelen in zowel je privé- als werkrelaties, en vooral hoe je ervoor zorgt dat men niet meer over jouw grenzen gaat!

Het programma voor 30 augustus kun je vinden op Eventbrite.

Bezoek de VVAO-Agenda Amsterdam voor meer informatie en aanmelden via Eventbrite.

Bijdrage van Nurser Dileksi (afdeling Amsterdam)

VVAO-leden

VVAO-lid in beeld

Mensen in hun kracht zetten, is mijn leidraad.

Kristien Jansen (VVAO-afdeling Delft) interviewt Ineke Meeuse-Simon. Thema van dit interview is “LEREN”.
Wat heb je in het leven geleerd en zijdelings ook over je plek als vrouw in je netwerk en de wijdere samenleving? Wat zijn cruciale momenten geweest in je (werk)leven, van doorslaggevende betekenis? Wat heb je van je moeder geleerd? Wat wil je de komende tijd leren?
Ineke is secretaris van VVAO Rotterdam en regiocoördinator Zuidwest.

De vader van Ineke had een werf en was gespecialiseerd in grote infrastructurele werken. Ineke had wel interesse in het bedrijf van haar vader, maar vond haarzelf niet technisch genoeg. Ze is rechten gaan studeren en zich gaan specialiseren in bouwrecht.
Ze was de eerste en enige vrouwelijke bedrijfsjurist van wat later Bouwend Nederland is gaan heten. Ze heeft er negen jaar gewerkt, totdat haar eerste dochter werd geboren in de jaren 80. Parttime werken kon niet en kinderopvang was nog niet goed geregeld. In 1998 ging ze bij ProRail werken. Haar kantoor was altijd in de buurt van de bouwplaats en ze was dus direct aanspreekbaar voor technici en bouwmanagers als die over iets juridisch advies wilden hebben. Doel was steeds het voorkomen dat verschillen van mening en kleine conflicten over gemaakte afspraken met aannemers zouden uitgroeien tot iets groters - tot aan het inschakelen van de rechter toe. Wat heeft Ineke door haar werk geleerd? “Dat je niet in je eigen gelijk moet blijven steken, maar ook de andere kant zien. Dan worden oplossingen mogelijk”.

De VVAO betekent veel voor Ineke. In de jaren 80 werd Ineke lid van de VVAO-Spiegelgroep. In de Spiegelgroep werden vragen over de positie van vrouwen gesteld die ertoe deden door vrouwen die ertoe deden.

Lees het uitgebreide en inspirerende interview met Ineke en de inzichten die ze heeft opgedaan in dit PDF-document.

Artificiële Intelligentie (AI)


Artificiële Intelligentie (AI)

Bijdrage Conny Damen (afdeling Utrecht)

De VVAO is altijd geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen. Zo is er net een landelijke werkgroep Artificiële Intelligentie opgericht. Afdeling VVAO Utrecht organiseerde in mei 2024 een bijeenkomst over dit thema. Het doel van de bijeenkomst was de aanwezigen te informeren en met elkaar in gesprek te gaan over historie, de ethische kant, gevaren, kansen en toepassingen. Twee uur lang was de zaal geboeid en actief betrokken, dankzij de interessante inhoud en participerende aanpak van onderstaande sprekers.

Martine Kramer is VVAO- lid van afdeling Amsterdam. Ze is wiskundige en werkzaam bij de Shell. Ze leidde het onderwerp met verve in en lichtte toe hoe de ontwikkeling is verlopen vanaf de start met de computer tot op heden. De deelnemers werden wijzer over wat AI inhoudt en over toepassingen van AI. Ook voor- en nadelen van ‘machine- learning’ kwamen aan de orde. 

Bertine van Deyzen is sinds twee jaar afgestudeerd als AI- specialist. Taalkunde, filosofie, psychologie en informatica zijn de bouwstenen van deze studie. Momenteel werkt ze bij SURF, een coöperatie van Nederlandse onderwijs- en onderzoeksinstellingen waarin de leden hun krachten bundelen.  Bertine ging in op het begrip ‘intelligentie’ en ‘kunstmatige intelligentie’. 

Activiteiten VVAO

Activiteiten VVAO-afdelingen

VVAO-afdelingen organiseren activiteiten over maatschappelijke thema's. Bij afdeling Hengelo is er een lezing geweest over orgaandonatie en bij de afdeling Amersfoort een lezing over het huidige Rusland. Afdeling Noord-Holland Noord ging naar een voorstelling over de heksenvervolging. Hierna kun je meer lezen over deze activiteiten.

Lezing: Orgaandonatie (afdeling Hengelo)

Orgaandonatie is het ter beschikking stellen van gezonde organen en weefsels van iemand die overleden is, zodat een ernstig zieke na jouw eigen dood daarmee verder kan leven. Voor nabestaanden is dit vaak een zeer emotionele gebeurtenis. Het onderwerp raakte ons uiteindelijk meer dan we aanvankelijk vermoedden. Het was een enerverende en emotionele avond.

Medisch Spectrum Twente in Enschede heeft eigen donatiecoördinatoren. Rondom het hele proces dat bij (aanstaand) overlijden en donatie hoort zijn zij het centrale aanspreekpunt. Twee van hen, Krista Jaspers en Leonique Butterhof, vertelden de belangstellenden hoe donatie ondanks verdriet en rouw ook nieuw leven kan brengen.

Orgaandonatie is niet aan een leeftijdsgrens gebonden. Dat is bij weefseldonatie wel het geval. Weefsel van personen ouder dan 85 jaar komt niet meer in aanmerking voor donatie.

De wet op orgaandonatie bepaalt dat elke Nederlander donor is, tenzij zij/hij daar bezwaar tegen heeft gemaakt. Als je dat niet weet, kun je via donorregistratie.nl en je Digid nagaan of je geregistreerd staat.

Aan weefseldonatie worden strenge eisen gesteld. Dat is bij orgaandonatie minder het geval, omdat het dan meestal een kwestie is van leven en dood. Als er binnen Nederland geen goede match is worden organen aangemeld bij Eurotransplant, en ook andersom.

Dit klinkt allemaal erg nuchter, maar als het je als gezin/familie overkomt is het erg confronterend. Daarover vertelde na de pauze mevrouw J. van B.  Toen haar man ongeneeslijk ziek werd, gaf hij aan na zijn dood zijn organen te willen doneren. Naast het verdriet dat zij spoedig haar man zou verliezen, moest ze hem ook bijstaan in de hele procedure van orgaandonatie. Dat was voor haar dubbel emotioneel. Een indrukwekkende lezing.

Lezing: Russia's war (afdeling Amersfoort)


Prof. Dr. Frans Osinga

Op 16 mei vond in Amersfoort de lezing van Professor Dr. Frans Osinga plaats met als thema “RUSSIA’S WAR AGAINST THE WEST’’.

In rap tempo werd de Europese geschiedenis van de afgelopen 3 jaar doorgenomen en ons geheugen opgefrist. Osinga had zijn lezing onderverdeeld in 5 delen, die geïllustreerd werden met een Engelstalige Powerpoint presentatie. Hierin waren quotes uit het nieuws, interviews, militaire kaarten en krantenartikelen te zien. Bij deze de 5 titels om een impressie te geven:

  1. We should not have been surprised (2022)
  2. Year one: Putin nearly succeeded, made critical errors & Ukraine showed incredible resilience
  3. Year two: Hope and Dismay
  4. 2024: Hanging on while the West slowly wakes up
  5. Towards a new European deterrence Strategy

In deel 5 legde Osinga uit wat de “Afschrikstrategie” van West-Europa t.o.v. Poetin nu zou moeten zijn, de implicaties ervan en de realiteit van het gevaar waarin wij verkeren. Kortom, een “Wake-up call” voor ons allemaal. Uiteraard was niet iedereen even vrolijk na afloop, maar er was nog genoeg stof om na te praten met een drankje en een zoutje. Al met al was het een leerzame en verhelderende avond, die iedereen aan het denken geeft gezet.

Theaterbezoek: Heks van Almen (afd. Noord-Holland Noord


‘De heks van Almen’, voorstelling door Theatermakers Achterhoek, trad op in de Cultuurkoepel in Heiloo.
Een voorstelling om heel stil van te worden, het onrecht wat heksen is aangedaan, de verweving van het verleden in het heden die prachtig is uitgewerkt. De heksenverbrandingen hebben grote invloed gehad op de ontwikkeling van de maatschappij en de positie van de vrouw.
Heel ontroerend om buiten een kaarsje te kunnen branden voor de Noord-Hollandse heksen die gruwelijk aan hun einde gekomen zijn.

Bijdrage van Ria Paauw (afdeling Noord-Holland Noord)

Aanvulling: Op 9, 10, 11 augustus wordt deze voorstelling gespeeld in Natuurtheater De Donck, Doncksedreef 3 in Someren (vrijdag en zaterdag 20 uur en zondag 15 uur). Hier is de VVAO-afdeling Eindhoven bij betrokken.

Mannenemancipatie


Emancipator

Mannenemancipatie maakt mannen meer mens. Emancipator bestaat 10 jaar! Emancipator draagt bij aan de bewustwording o.a. door het maken van theatrale voorstellingen voor bedrijven, gemeentes en scholen.

Op 12 augustus gaat de voorstelling ‘PSST, HÉ SCHATJE’ in première, een theatrale route over straatintimidatie. Bas actief bij Emancipator vertelt hierover: "Een bijzondere ervaring, zoals ik heb mogen zien, horen en voelen tijdens de try-out. Natuurlijk ga ik jullie niet heel veel vertellen, maar ik kan je wel vertellen dat ik als man even kon voelen hoe het zou kunnen zijn om straatintimidatie mee te maken".

Als je meer wil weten over dit bijzondere project en over Lous van Noordwijk die dit prachtige project is gestart, luister dan naar het interview met haar op Radio 1 tijdens de ‘5 Dagen… over straatintimidatie’

Jouw ervaring bestaat uit meer dan alleen de route zelf ervaren, na afloop kan je met andere bezoekers in gesprek, zijn er regelmatig workshops van Fairspace over omstanderinterventie bij te wonen.

Wil je meer weten hoe je de voorstelling ook naar jouw gemeente, bedrijf of campus wil halen? Neem dan even contact met emancipator.

Wil je emancipator volgen? Bezoek hun website. Ook de Nieuwsbrief is de moeite waard, je kan je hiervoor aanmelden, gebruik deze koppeling.

Op 19 November organiseert emancipator een hele dag een inspirerende bijeenkomst over mannen en emancipatie in Amsterdam. Deelname is gratis. Ga naar de website voor meer informatie en aanmelden.

Symposium

Symposium Ver. Nederlandse Vrouwelijke artsen

Ter gelegenheid van de uitreiking van de VNVA Els Borst Oeuvreprijs 2024 aan prof. dr. Marian Mourits organiseert de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA) op zaterdag 5 oktober 2024 een symposium – getiteld “We moeten – nou ja – veranderen!”.

Er zijn kosten verbonden aan dit symposium. Er is een gereduceerd tarief voor studenten en VNVA leden. 

Bezoek de website voor het programma en aanmelden.

Sociale Media & tips

De VVAO is actief op de sociale media. De LinkedIn-bedrijfspagina van de VVAO heeft meer dan 1000 volgers. Blijf op de hoogte van de activiteiten van de VVAO en volg ons op sociale media.

Via https://linktr.ee/vvao, heb je snel toegang tot de VVAO-website, Podcasts en alle sociale mediakanalen. Volg ons op sociale media voor actuele informatie en activiteiten.

Ben je VVAO-lid? Dan kun je in het besloten deel (wel even inloggen) van de VVAO-website  diverse handleidingen vinden over LinkedIn en Eventbrite.

Van de redactie

Kopij & verschijningsdata nieuwsbrief

Deze landelijke nieuwsbrief "VVAO-Post" verschijnt circa 6x per jaar, meestal halverwege de maand. In de zomermaanden kan er een zomerstop van toepassing zijn. Deze nieuwsbrief wordt verspreid onder alle VVAO-leden en  en circa 70 organisaties gerelateerd aan de VVAO.

Heb je kopij voor deze nieuwsbrief, stuur die dan naar
redactie@vvao.nl, uiterlijk op de laatste dag van de maand voor publicatie in de daaropvolgende maand.

De redactie behoudt zich het recht voor om kopij in te korten, te bewerken of niet te plaatsen. 

KOPIJ voor de volgende VVAO-Post graag aanleveren voor 30 augustus. 

Met dank aan onze auteurs
Facebook
Twitter
LinkedIn
Website
Copyright © 2024 V.V.A.O. 

Ons adres is:
VVAO
Pieter de Hoochlaan 11
2343 CP Oegstgeest
Netherlands