Een promovenda met een Jo Kolk beurs vertelt
Door Sietske van der Veen
Het Jo Kolk Studiefonds wil vrouwen die studeren of afgestudeerd zijn aan een universiteit of hogeschool stimuleren om hun opleiding te voltooien of uit te breiden.
Dit doet het fonds door een éénmalige financiële bijdrage toe te kennen.
Ook al is een bijdrage uit het Jo Kolk Studiefonds meestal niet heel groot, toch is deze belangrijk in de carrière van veel studerende en werkende vrouwen. Soms kan het net dát verschil maken, waardoor zij de mogelijkheid krijgen hun idealen waar te maken. Dat was precies wat Jo Kolk voor ogen had, toen ze geld naliet om deze Stichting op te richten.
Dat blijkt wel uit het verhaal van Sietske van der Veen die de ‘Social Mobility and Integration of the Jewish Dutch Elite (1870-1940)’ onderzoekt. Zij richt zich daarbij op de schijnbare discrepantie bij de aanname dat sociale stijging en integratie van Joden altijd gelijk op gingen. De focus van een van haar casestudy’s ligt op het Joods bezit van buitenhuizen, die hadden een dubbele functie; als symbool van geslaagde stijging en in letterlijke zin als bewijs van een verworven plek tussen de niet-Joodse elite.
Sietske in Oxford
Citaten uit Sietskes verslag
‘Dankzij een schenking (…) van het Jo Kolk Studiefonds kon ik een deel van de huur van een appartement en een deel van het collegegeld betalen voor een onderzoeksverblijf van april tot half juli 2022 aan de University of Oxford, in Oxford, Verenigd Koninkrijk. Hier was ik zowel Recognised Student aan de Faculty of History als Junior Visiting Scholar bij het Oxford Centre for Hebrew and Jewish Studies, als gast van het Jewish Country Houses-project dat geleid wordt door mijn begeleider in Oxford, professor Abigail Green. (...)
Het Europese Jewish Country Houses-project tracht Joodse buitenhuizen door heel Europa zichtbaar te maken. Ik vertegenwoordig Nederland binnen het project. Het was geweldig om de mensen die ik alleen van een scherm kende, nu in het echt te ontmoeten. Ik viel met mijn neus in de boter: in de tweede week van mijn verblijf kon ik deelnemen aan de French History Conference bij Exeter College, waar het Jewish Country Houses-project goed vertegenwoordigd was (...).
Ik heb ook meerdere Joodse buitenhuizen bezocht, zoals Waddesdon Manor en Strawberry Hill House. Daarnaast heb ik eind april op een Postgraduate Day georganiseerd door het project de plannen voor mijn casestudy gepresenteerd. Dat was niet alleen een bijzondere ervaring bij de National Gallery in Londen, en waardevol omdat ik er feedback kreeg waar ik de maanden daarna op kon bouwen, maar ik heb er ook vriendschappen gesloten met andere promovendi die aan het project verbonden zijn. Bij het Oxford Centre for Hebrew and Jewish Studies heb ik ook veel aardige mensen leren kennen, onder andere door de vele lezingen die er georganiseerd werden. Naast de seminars bij het Centre heb ik ook veel lezingen bezocht bij de verschillende colleges van de universiteit, georganiseerd door de Faculty of History.
Daarnaast heb ik hard gewerkt: het is me gelukt om een groot deel van een paper over Joodse buitenhuizen in Nederland te schrijven. Hiervoor heb ik dankbaar gebruikgemaakt van de voorzieningen van de universiteit en haar bibliotheken. Aan het einde van mijn verblijf presenteerde ik een deel van mijn onderzoek op de British and Irish Association for Jewish Studies Annual Conference bij King’s College in Londen – een kers op de taart.
Het werken en wonen in het buitenland vond ik fantastisch, en Oxford is een inspirerende en prachtige omgeving waar ontzettend veel te doen is. Dit smaakt naar meer, dus ik hoop dat ik in de toekomst een postdoc in het buitenland zou kunnen doen. Ik denk dat de ervaring die ik heb opgedaan en de contacten die ik heb gelegd van buitengewone waarde zijn voor een toekomst in historisch onderzoek.’
Snel naar
Home
Over VVAO
Afdelingen
Agenda
Nieuws
Privacystatement
Onze doelen
Maatschappelijk empowerment
Persoonlijk empowerment
Fondsen
Doen
Lid worden
Contact
Contact
VVAO Kantoor
Pieter de Hoochlaan 11
2343 CP Oegstgeest
kantoor@vvao.nl
© 2024 V.V.A.O.. ALL RIGHTS RESERVED