De term Femicide krijgt langzamerhand meer bekendheid en
daarom is het belangrijk dat we de 'rode vlaggen' leren herkennen.
(uitspraak van Tessel ter Zweege, programmamaker en auteur van het boek Femicide: Tot de dood ons scheidt. Tessel schrijft o.a. voor het Parool.)
Dat herkennen is wat we gaan leren tijdens de maandbijeenkomst van november.
Liesbeth Klaver gaat ons meenemen in dit ‘herkennen van rode vlaggen’. Waarom? Omdat ook in Nederland elke acht dagen een vrouw vermoord wordt. In zes van de tien gevallen is de vermoedelijke dader een (ex-)partner. Ondanks deze schokkende aantallen is de complexiteit van femicide nog altijd onderbelicht.
Liesbeth is lid van onze afdeling en afgestudeert orthopedagoog en filosoof. Ze heeft een eigen mediation bureau en werkt sinds twaalf jaar voor rechtbanken, onder andere als mediator en als bijzondere curator. In die rol staat ze kinderen/minderjarigen bij als zij in de knel zitten. Dat kan zijn in een vechtscheiding, maar ook als er sprake is van een conflict tussen instellingen (bijvoorbeeld zorg- en bescherming). Als zodanig komt ze schrijnende gevallen tegen van huiselijk/partner geweld, maar ook onveilige situaties in instellingen.
We gaan de rode vlaggen leren herkennen aan de hand van de documentaire Femicide:
Femicide wordt in de media vaak gebracht als een gezins- of familiedrama, maar is dat ook zo? Waarom is femicide zo onderbelicht? In de documentaire delen nabestaanden van femicide-slachtoffers hun verhaal, en bespreken ook het taboe dat kleeft aan de benaming: femicide, moord op vrouwen omdat ze vrouw zijn.
Regie: Roxanne Herder en Eva Strating
Deze documantaire gaan we samen bekijken. Vooraf krijgen we een korte inleiding over wat femicide is en ook waarom we het daarover moeten hebben.
Voor het goed leren zien hoe femicide en vrouwen in geweldrelaties eruit ziet voor de buitenwereld, krijgen we opdrachten mee voor tijdens het kijken. Na het kijken en observeren gaan we met elkaar bespreken wat je opgemerkt hebt. Het doel is om uiteindelijk een beeld te krijgen van het gedrag van de dader, het slachtoffer maar ook de andere betrokkenen. Ook zal de vraag op tafel komen wat 'we' met deze kennis kunnen. Voor wie is deze kennis relevant? Alleen voor professionals of is het iets dat iedereen aan gaat?
Kortom een avond die je niet mag missen!
Wanneer: Donderdag 21 november
Waar : Perron 3, Hof van Hollandlaan1
Rosmalen
Tijd: Inloop vanaf 19.30 uur
Aanvang 20.00 uur
(we starten stipt 20.00 uur om genoeg ruimte te hebben voor gesprek)
|